Home > Pilda zilei > Pilda Zilei 1 septembrie

Pilda Zilei 1 septembrie

Arendașul cel netrebnic și Petru cel bun

Era, mai demult, când cei sărmani erau în puterea bogătașilor. Însă, și între aceștia erau oameni și oameni, unii mai răi, unii mai buni. Unii, cu frica de Dumnezeu, erau mai buni cu cei nevoiași. Alții, erau ca niște câini. Dintre aceștia din urmă făcea parte, mai cu seamă, cei ce înainte fuseseră slugi și acum se îmbogățiseră.
Pe o moșie boierească venise un arendaș netrebnic. Îi muncea pe bieții oameni până le storcea toată vlaga, iar el se îmbogățea cu fiecare zi ce trecea. Îi snopea în bătaie, așa că bărbații, femeile și copiii fugeau de el ori de câte ori îl vedeau. Aceasta îl înfuria însă și mai tare. Așa că începuseră bieții oameni să puie la cale cum să scape de el.
– Cât să-l mai răbdăm pe hoțomanul acesta? Nu-i păcat să ucizi o astfel de fiară.
– Chiar în Săptămâna Patimilor i-a scos pe oameni în pădure, să o curețe. Când a venit arendașul să verifice cum lucrează, deși lucrurile erau după cum au reușit ei să le facă mai bine, tot le-a căutat nod în papură și i-a snopit în bătaie.
– Apoi le-a poruncit ca a doua zi, de Paști, să iasă la arat.
– ”Dacă a uitat și de Dumnezeu – ziceau sărmanii oameni – apoi să scăpăm o dată de el!”
– Unul, Petre, om sfios și care nu se prea amesteca în vorbă, îi auzi și zise:
– Fraților, e păcat să vă gândiți la așa ceva. E un lucru mare să omori un om. Dacă-i rău, răul e numai al lui. Nu trebuie să luptăm cu răul împotiva celui rău. Hristos ne-a învățat așa. Să răbdăm răul și-l vom învinge!
– Oamenii se potoliră.
– A doua zi, de Paști, au ieșit la lucru, plângând. Arendașul l-a trimis pe logăfăt, zicându-i:
– Trage cu urechea la ce vorbesc tâlharii aceia despre mine. Îi cunosc eu. Ar vrea doar să doarmă toată ziua!… Să-mi spui ce zic!
– Logăfătul s-a dus și, la înapoiere, i-a spus că toți îl vorbesc de rău.
– Dar ce spun? Vorbește!
– Zic că nu crezi în Dumnezeu.
– Arendașul începu să râdă.
– Cine-a spus asta?
– Toată lumea. Mai zic că te-ai legat frate de cruce cu necuratul.
– Arendașul zâmbi, mânzește.
– Dar Petre, și râiosul ăla mă ocărăște?
– Numai el nu zice nimic. Și toți se miră de el.
– El ară, cântă domol și lipi de grindeiul plugului o lumânărică de cinci bani, pe care n-o stinse vântul. Când m-am apropiat de el, mi-a zis: Hristos a Înviat ! și a arat mai departe. Iar când toți ceilalți cârteau, el zicea: ”Pe pământ pace și-ntre oameni bună învoire!”
– Arendașul sări din pat și zise:
– M-a învins! M-a Învins!
– Dădu poruncă să-i pună șaua pe cal, încălecă și porni spre câmp. Dar, spre ieșirea din sat, calul se sperie și-l aruncă într-un par ascuțit din gard, care i-a spart pieptul.
– Când s-au înapoiat țăranii, l-au văzut jos, și au luat-o pe alt drum.
– Doar Petre, cu fiul său, l-au pus în căruță și l-au dus acasă. Atunci au văzut, cu adevărat, oamenii, că puterea lui Dumnezeu se arată prin credință și blândețe.

Omul rău întotdeauna va sfârși rău!

 

Citeşte toate pildele

comentează sau scrie o întrebare

You may also like
Ziua de naștere 2 septembrie

Leave a Reply