Home > Ezoterism > BUDDHA SPUNE

BUDDHA SPUNE:

Cum ar putea o minte tulburată, Să înţeleagă calea?

Mii de căutători au stat în preajma lui Buddha şi i-au pus tot felul de întrebări. Dar Buddha nu era deloc interesat de acele întrebări; nu era interesat să ofere răspunsuri. Interesul lui, singurul, era acela de a le arăta oamenilor calea – însă obstacolul venea tocmai din partea lor: întrebările şi răspunsurile pe care le aşteptau, informaţiile şi ideile acumulate de-a lungul anilor îi făceau să nu poată înţelege şi vedea calea. Tocmai de aceea Buddha spune: Cum ar putea o minte tulburată să înţeleagă calea?

Aşa că în loc să le ofere răspunsuri şi explicaţii, Buddha începe să le şteargă toată cunoaşterea, toate prejudecăţile şi ideile şi concepţiile mentale. India nu l-a iertat niciodată pe Buddha pentru acest lucru. Imediat după moartea sa, mintea tradiţională a acestei ţări a început să smulgă din rădăcini toate plantele sădite de el. Buddha pur şi simplu a fost expulzat din ţară. Cel mai mare fiu al acestei ţări nu şi-a putut găsi adăpost aici; mesajul său a trebuit să caute adăpost pe alte meleaguri.

Şi nu este ceva accidental, întotdeauna s-a întâmplat aşa. Evreii l-au condamnat pe Isus, l-au torturat şi l-au crucificat şi Isus a fost cea mai mare înflorire posibilă a conştiinţei evreieşti – el a fost Everestul conştiinţei umane. Însă de ce l-au respins? În loc să fie fericiţi şi să danseze de bucurie, ei l-au omorât – asta pentru că evreii s-au simţit mediocrii în prezenţa sa. Asta a fost crima sa. Şi pentru asta a trebuit să fie pedepsit – pentru faptul că a adus în inima oamenilor atât de multă bucurie şi iubire, el a fost ucis. Dar aşa stau lucrurile: mintea unui om de rând nu se poate simţi bine în prezenţa unei fiinţe care o face să se simtă mediocră şi nesemnificativă.

Isus nu a fost ucis de evrei, ci de mintea mediocră. În cazul său s-a întâmplat că mintea mediocră să acţioneze prin intermediul evreilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Buddha: el nu a fost iertat nici până acum de hinduşi – şi el a fost cel mai mare hindus născut vreodată. El a reprezentat chintesenţă hinduismului. Tot ce au spus Upanishadele, el a readus în actualitate. Buddha a reprezentat realizarea supremă a acestei ţări, dar a fost aruncat de aici. Budismul a dispărut complet din India. De ce? El este foarte respectat şi iubit în Tibet, Coreea, Japonia, Tailanda, Burma, Sri Lanka, China. Întreaga Asie îl iubeşte de mii de ani – atât de unice şi pregnante i-au fost cuvintele. Dar India l-a uitat complet – ca şi cum nici măcar nu ar fi existat. Iar când spun India mă refer la mintea mediocră, nu are nimic de-a aface cu indienii. Mintea mediocră nu permite niciodată apariţia geniilor. Şi cu cât o minte este mai stupidă, cu atât va dori în preajmă ei numai minţi stupide – asemănătoare ei.

[…]

Această planetă a fost întotdeauna un spital de nebuni – iar ori de câte ori apare o persoană sănătoasă, toţi se întorc împotriva ei.

Osho

comentează sau scrie o întrebare

You may also like
9 Reguli pentru întărirea gândirii pozitive
O MINUNE ÎN 16 ZILE – SUGESTII PRACTICE
O MINUNE ÎN 16 ZILE – ZIUA 16
O MINUNE ÎN 16 ZILE – ZIUA 15

Leave a Reply